e-Posta adresi nasıl alınır?

İçerik

– e-Posta nedir?
Birinci Adım: Nereden e-posta adresi alabilirim?
İkinci Adım: Kayıt formu
Üçüncü Adım: e-Posta hesabınıza giriş
Dördüncü adım: e-Postalarınızı kontrol edin

e-Posta nedir?

e-Posta kelimesi “Elektronik Posta” ifadesinin kısaltılmış hali olarak kullanılır. Eskiden posta yoluyla mektup göndermek için bir alıcının adresine ihtiyaç duyduğumuz gibi elektronik posta gönderimi için de e-posta adresine ihtiyaç duyarız. e-Posta adreslerinin ortak bir yapısı vardır. Örneğin;

1UVyeyA

e-Posta adreslerinde Türkçe karekterler kullanılmaz. Tamamı küçük harflerden oluşur ve bitişik olarak yazılırlar.  


Nereden ve nasıl e-posta adresi alırız?

İnternette ücretsiz olarak e-posta hizmeti veren birçok firma var. Bu kılavuzda örnek olarak Google’ın e-posta hizmeti veren Gmail uygulamasını kullanacağız.

1.  İnternet tarayıcımızın adres satırına http://www.gmail.com yazıp ENTER tuşuna basın.

hesap oluşturun

Resimdeki “hesap oluşturun” yazısına tıklayın.


2.  Ekrana gelen kayıt formunu doldurup 2 nolu okla gösterilen tuşa tıklayın.

Formu doldurun


3.  Formu doldurup onayladıktan sonra işleminiz bitmiştir. Artık bir e-posta adresiniz ve buraya gelen postaları göreceğiniz bir hesabınız var . Şimdi e-posta hesabımızı görelim. İlk adımda olduğu gibi internet tarayıcınızın adres çubuğuna www.gmail.com yazıp ENTER tuşuna basın.

Giriş yapın

Artık bir e-posta hesabımız olduğu için bu sayfayı gelen postalarımızı kontrol etmek veya e-posta göndermek için kullanabiliriz. Kayıt olurken forma yazdığınız kullanıcı adı ve şifrenizi buradaki kutulara yazın. Eğer bu bilgisayarı sizden başka kimse kullanmıyorsa “Oturum açık kalsın” seçeneğini tıklayabilirsiniz. Böylece her girişinizde bu alanları doldurmanız gerekmez.


4.  Bu ekran sizin e-posta merkeziniz. Buradan her türlü e-posta işleminizi yapabileceksiniz.

004

4 nolu ok ile gösterilen “Gelen Kutusu” size gelen e-postaların bulunduğu kısımdır.

5 nolu ok Kutunuzda bekleyen e-postalarınızın listesidir. Okumak istediğiniz e-postanın üstüne tıklamanız yeterlidir.

6 nolu ok Menüdeki diğer seçeneklerin toplandığı diğer” başlığına tıkladığınızda resimdeki gibi bir liste açılır. Buradan gelen kutunuzda görünmeyen diğer e-postalara ulaşabilirsiniz.

7 nolu ok Size gelen reklam amaçlı e-postalar çoğunlukta olacaktır. Sizin isteğiniz dışında gelen bu postalara “SPAM” yani gereksiz e-postalar denir. Gmail, gelen kutunuzu gereksiz yere işgal etmesinler diye gereksiz sandığı postaları burada toparlar. Gelen kutunuzu kontrol ettikten sonra burayı da kontrol etmenizi öneririm. Çünkü Gmail bazen sizi ilgilendiren e-postaları da gereksiz reklamlar sanabilir.

Toplam 4 adım sonrasında bir e-posta adresi edinip gelen postalarınızı kontrol edebildiniz. Bundan sonrasında her türlü e-posta işlemi için 3. Adımdan başlayarak istediğinizi yapabilirsiniz.

KİŞİSEL BİR NOT :
Bu kılavuzu, öncelikle e-posta kavramıyla ilk kez tanışacaklar için hazırlamıştım. O zamanlarda Türkçe hizmet veren tek istikrarlı hizmet olan GMail üzerinden kılavuzu hazırladım. Fakat bu günlerde Google ve GMail hakkında kişisel gizlliği ihlal ettiği düşüncesindeyim. Tamam, kişisel e-postalarımızda Dünya’yı yerinden oynatacak içerikler zaten olmayacak ama insan yine de soğuyor aldığı hizmetten. Benim gibi eski kafalıysanız alternatif olarak size Yandex’in eposta hizmetini de önerebilirim. Yukarıda anlatılan tüm adımların aynısını izleyerek; mail.yandex.com.tr adresinden yeni bir e-posta adresi de alabilirsiniz…

e-Posta adresi nasıl alınır?” üzerine 5 yorum

comment (yorum)